arrow_back
EN | EL
«Επειδή τίποτα δεν μπορεί να πυκνώσει και να διασταλεί προς τα εμπρός εαν δεν διαθέτει τη δυνατότητα να πάει και προς τα πίσω, κάτι σαν μια ζυγαριά, φαντάζομαι ένα μέλλον να πατάει πάντα σε γενεές.

Πάω πίσω λοιπόν στα βασικά του ανθρώπου.

Μέσα από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αντίληψη και επεξεργάζεται παρελθόν και παρόν, εικονικό και πραγματικό, μέσα από τις αλληλοεπικαλύψεις αισθησεων και σχέσης με τον κόσμο, εντοπίζω ένα μέλλον στην φύση του χορευτή: στην συνεχή του συνδιαλλαγή με το μεσοδιαστημα ή κενό και στο σθένος του απέναντι στο φόβο του να μην μεινει για πάντα εδώ,στο ίδιο σημείο..»

Ανδρονίκη Μαραθάκη

holy purple

hiding in holy purple έργο χορού με σκηνική παρουσία
gardening the holy purple ψηφιακό έργο
turning in holy purple εγκατάσταση
jumping in holy purple εργαστήριο χορού



Αυτές οι τέσσερις μορφές, αλλά και τα ενδιάμεσα κενά που αυτές δημιουργούν, συνθέτουν ένα πλέγμα, μια τεχνολογία σχέσεων. «Πλέκουν» επίσης το παρελθόν με ότι μοιάζει για μέλλον και εικάζουν για πιθανά σημεία επαφής, σημεία επικοινωνίας σχέσεων αποσπασμένων, ετεροχρονισμένων, με απόσταση ανάμεσά τους και άλλων που συγκρούονται.

Που; Πάνω σε εδάφη που δείχνουν ασταθή και μεταβάλλονται.

Μία εικαστική πλατφόρμα που αλλάζει κλίση με τις όποιες μετατοπίσεις των ανθρώπων, ένας ψηφιακός τοπος που οργανώνεται από φωνές τους και μία χορογραφική πρακτική που αναπτύσσεται από τις σχέσεις του Σώματος τους.

Σε τέτοια «τοπία» το holy purple κάνει εικασίες σήμερα για τη φύση του ανθρώπου, τη φύση του «χορού» του και αυτή ενός καλλιτεχνικού έργου (χορού).

Μέσα από την ιδιαιτερότητα του χορευτή και τους τρόπους με τους οποίους ο ίδιος νοεί, βιώνει, εκπαιδεύεται, παρατηρεί και κατ’ επέκταση ερευνά το κόσμο, το holy purple μοιράζεται τρόπους επεξεργασίας ως ευκαιρίες για αναδιατάξεις και μεταμορφώσεις. Ως δυνατότητες συσχετισμένες, αλλά όχι κατευθυνόμενες για να μεθοδεύσουν γνώση.

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2021: η ομάδα μοιράζεται την τελική φάση προβών του έργου με σκηνική μορφή | in holy purple,σε έναν δημόσιο χώρο, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, με σκοπό την κινηματογράφηση του.

Παράλληλα διαδραματίζεται μια σειρά συναντήσεων-συζητήσεων πάνω στην πλατφόρμα, ο πρώτος κύκλος επαφής της μορφής του έργου «εγκατάσταση» | turning in holy purple Είναι μια συζήτηση-παιχνίδι ή ένα παιχνίδι-συζήτηση, διάρκειας 1 ώρας, για 2 καλεσμένους και 1 μέλος της ομάδας πάνω στην κινούμενη πλατφόρμα του έργου. Ξεκινάει με την τοποθέτηση ενός ερωτήματος και συνεχίζεται αυτοσχεδιαστικά, ενώ ταυτόχρονα αναζητείται η διαπραγμάτευση του βάρους μας, του βάρος της γνώμης μας, του βάρους μιας πλειοψηφίας ή μιας μειοψηφίας, καθώς και όλων εκείνων των ενδιάμεσων στιγμιαίων ισορροπιών μιας ομάδας ανθρώπων που συγκεντρωνουν τις φωνές τους για να συζητήσουν για κάτι. Μεταξύ των προβών και της (ενδεχόμενης) παρουσίασης του έργου, «τραβιέται» ένα νήμα από το πλέγμα του προς κάθε κατεύθυνση. Νήμα που εκκινεί διαλόγους στο δημόσιο χώρο, εν μέσω του γενικού περιορισμού της κυκλοφορίας. Με τον τρόπο αυτό, η χορογραφική πρακτική και οι προβληματισμοί του έργου γίνονται προσκλήσεις, προκλήσεις και συνθήκες για διαλόγους-παιχνίδια πέρα από την αρχική ομάδα συνεργατών.Οι θεματικές αντλούνται από το ίδιο το έργο. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους τους: Kate Adams, Αύγουστο Βεϊνόγλου, Μέντη Μέγα,Δημήτρη Κοκκινάκη, Άρη Παπαδόπουλο, Ελπίδα Ρίκου, Σπύρο Τέγο, Θεόφιλο Τραμπούλη.

Η ψηφιακή μορφή του έργου | gardening the holy purple. νεργοποιείται από τις 20 έως και τις 30 Απριλίου. Ένα έργο που «γεμίζει» από τις φωνές όσων επισκέπτονται το site και αφήνουν το ήχος τους. Ένα ψηφιακό έργο που αναζητά τις σχέσεις και την ανθρώπινη παρουσία μέσα από την άρνηση της εικόνας και τη μετατόπιση σε ένα περιβάλλον όπου χρήστης και αλγόριθμος, παρελθόν και παρόν συνυπάρχουν.

Σεπτέμβριος 2021:Η σκηνική μορφή του έργου με τίτλο | hiding in holy purple παρουσιάζεται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις 22.30 μμ. Στις 26 Σεπτεμβρίου ακολουθεί ο δεύτερος κύκλος της εγκατάστασης | turning in holy purple, από τις 17.00 μμ έως τις 23.00 μμ, ο ίδιος χώρος καταλαμβάνεται από το ευρύ κοινό πάνω σε μια πλατφόρμα (50m2) - στην οποία έχει πραγματοποιηθεί η παράσταση - δύο συμμετέχοντες από το κοινό μοιράζονται για 20 λεπτά την εμπειρία ενός κινούμενου εδάφους που αλλάζει κλίση ανάλογα με τη μεταφορά του βάρους τους.


Jump as carmine, Blue as to fall, turn as gardening, pas de deux knots.

ημερομηνία | ώρα | τόπος

gardening the holy purple ψηφιακό έργο

20 Απριλίου έως 30 Απριλίου
Το ψηφιακό έργο αναπτύσσεται μέσα από το «διαζύγιο» ψηφιακού-φυσικού κόσμου και παρουσίας-απουσίας. Υπαινίσσεται την ανθρώπινη ζωή μέσα από έναν κοινό τόπο φωνών που δημιουργεί.Φωνών αποσπασμένων που ψιθυρίζουν, βγάζουν επιφωνήματα, λαχανιάζουν, αναπνέουν, κραυγάζουν και σιωπούν. Αναζητεί οτιδήποτε το ζωντανό σε ό,τι σχετίζεται και κοινωνεί το παρελθον του, διαμορφώνοντας κοινό τόπο με αλλους και αποτελεί μία εφαρμογή της χορογραφικής έρευνας γύρω από το πώς μπορεί ένα έργο χορού να υπάρχει στο ψηφιακό χώρο. Το κοινό επενεργωντας από απόσταση «ασφαλείας» μέσω της ψηφιακής μορφής του έργου άφησε το δικό του ίχνος και έκτοτε και μέχρι σήμερα το έργο βρίσκεται ελεύθερα στο διαδίκτυο.
holypurple.com
teaser: https://vimeo.com/562707937

hiding in holy purple έργο χορού με σκηνική παρουσία

24 & 25 Σεπτεμβρίου 2021 | 22.30
Χώρος: Προαύλιος χώρος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 185 35

Το hiding in holy purple είναι το τρίτο έργο χορού της ομάδας πάνω στην κινητή πλατφόρμα 50 m2, ένα ασταθές έδαφος που αλλάζει κλίση ανάλογα με τη μεταφορά βάρους των ερμηνευτριών.
Η χορογράφος συνεχίζει να διερευνά τα όρια μιας παράστασης χορού και να διαμορφώνει συνθήκες όπου η αντιληπτικότητα αποκτά στιγμιαία ύλη.
Εδώ, μελετώντας τη φύση του «χορευτή» προτείνει μια διαδρομή πέντε σταδίων για δύο ερμηνεύτριες. Οι σχέσεις τους, άλλοτε απομονωμένες, άλλοτε ετεροχρονισμένες, με κενό ανάμεσα ή σε σύγκρουση, εφευρίσκουν φευγαλέα κάποια λεπτά συντονισμού. Αντανακλούν τις τάσεις και τις κινητικότητες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Η εστίαση προσοχής είναι στις σχέσεις αντι στα πράγματα.
Ίσως το αποτέλεσμα να διαβάζεται ως ραθυμία για ένα επόμενο βήμα.Ίσως να θυμίζει τα όνειρα. Αυτά που ό,τι τα συνθέτει δεν έχει τόσο σημασία, όσο έχει το πώς τα στοιχεία τους συσχετίζονται ενώ ξυπνάμε.
* Ακολουθούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα και το ακριβές πρωτόκολλο για την αποφυγή της εξάπλωσης του Covid-19

trailer: https://vimeo.com/594553306

turning in holy purple εγκατάσταση

26 Σεπτεμβρίου 2021 | 17.00-23.00
Χώρος: Προαύλιος χώρος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά | Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 185 35

Ο χώρος καταλαμβάνεται από το ευρύ κοινό πάνω σε μια εικαστική εγκατάσταση-πλατφόρμα 50m2 με τίτλο turning in holy purple - στην οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί η παράσταση - δύο συμμετέχοντες από το κοινό μοιράζονται για 20 λεπτά την εμπειρία ενός κινούμενου εδάφους που αλλάζει κλίση ανάλογα με τη μεταφορά του βάρους τους.
Πώς θα αναπτύξουν τη δική τους σχέση; Τι θα ενεργοποιήσει κάθε επόμενο βήμα τους;
Η διαχείριση του βάρους και των μετατοπίσεων τους αφορούν τις στιγμιαίες τους επιλογές που εδώ αποκαλυπτονται έμπρακτα μπροστά μας. Καθώς απολαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και απελευθερώνονται μέσω της σχέσης, ανακαλύπτουν τις διάφορες διαστάσεις στο σώμα τους, τη σχέση τους με τον χώρο και τον χρόνο και την ισορροπία και ανισορροπία όλων αυτών.
Ούτως ή άλλως, η συσχέτιση με τον όποιο παρτενέρ σε αυτό το κινούμενο έδαφος είναι αναπόφευκτη και ο κοινός τόπος της ‘συγκατοίκησης’ αναγκαιότητα για ένα υγιές μέλλον για όλους. Έστω και 20λεπτο.
Όπως το holy purple διαμορφώνεται μέσα από τη σύνθεση σχέσεων, την σύνθεση δηλαδή της κίνησης ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα σημεία του σώματος, σε δύο ή περισσότερα επίπεδα του σώματος, σε δύο ή περισσότερα σώματα ανθρώπων, των δύο χορευτριών, των χορευτριών και των θεατών.
Η ίδια αρχή διέπει και το turning in holy purple. Σε αυτή τη διαδραστική εγκατάσταση το ευρύ κοινό μπορεί να συσχετιστεί για να «στροβιλιστεί στη περιοχή του μωβ». Ως «μωβ περιοχή» ορίζεται μια περιοχή αμφισβητήσιμη. Μία περιοχή, που επεκτείνεται πέραν της τοπολογικής της σημασίας, και γίνεται ένας κοινός τόπος μέσα στον οποίο είναι αδύνατον να διακρίνουμε που, πότε και πως θα ισορροπήσουμε. Κάθε επόμενο βήμα σε αυτόν αναζητά το έδαφος που θα το στηρίξει και θα επηρεάζεται από την δική μας ευελιξία σε κάθε προσδοκία μας

* Ακολουθούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα και το ακριβές πρωτόκολλο για την αποφυγή της εξάπλωσης του Covid-19
** H συμμετοχή στην εγκατάσταση turning in holy purple είναι δωρεάν, ενώ απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προς κάθε ενδιαφερόμενο/η που επιθυμεί να διασφαλίσει τη συμμετοχή του, παρακαλούμε επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.eventbrite.com/e/turning-in-holy-purple-installation-androniki-marathaki-tickets-168949686059

jumping in holy purple εργαστήριο χορού

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα

Στην περίπτωση που επιθυμείτε επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις για το παρόν έργο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο email holypurple2021@gmail.com, ειδάλλως μπορείτε να ενημερώνεστε με τις εξελίξεις των παραπάνω μορφών του έργου holy purple σε αυτή τη σελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα: FB: https://www.facebook.com/Holy-purple-100998222131326

the holy purples

Κάντυ Καρρά & Λουκιανή Παπαδάκη (έρευνα και ερμηνεία)
Λάμπρος Πηγούνης (σύνθεση ήχου και ηχητικός προγραμματισμός)
Νύσος Βασιλόπουλος (φωτιστικό περιβάλλον)
Φίλιππος Βασιλείου (επιμέλεια πλατφόρμας)
Στεριανή Τσιντζιλώνη (έρευνα και δραματουργία)
Ραλλού Αβραμίδου (επικοινωνιακές πρακτικές)
Γιάννης Κρανιδιώτης (ηχητικός προγραμματισμός ιστότοπου και εικαστική επιμέλεια ιστότοπου)
Ευτυχία Λιάπη (σχεδιασμός αφίσας)
Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς (κινηματογραφική απόδοση, φωτογραφίες "hiding the holy purple" & "turning the holy purple")
Κωστής Καλλιβρετάκης (φωτογραφίες προβών)
Nick Strauss Klein-feldenkraisproject (Feldenkrais Method guidance)

Delta-Pi (οργάνωση παραγωγής)
Ανδρονίκη Μαραθάκη (έρευνα, χορογραφία, καλλιτεχνική διεύθυνση)

Cloudsdonthaveshape A.M.K.E.

υποστήριξη

Το “holy purple” ανήκει στην θεματική "Ιt’s not about if you will love me tomorrow" και έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2020-2021 για την παραγωγή του έργου και της χορογραφικής έρευνας.


Με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ

Production Partner

Institutional Partner

Συνδιοργάνωση:

    
Communication Partners